DHCP (Dynamic Host Configuration Protokol) Nedir?

Paylaş

DHCP nedir ? DHCP, açılımından da anlayacağımız üzere ağdaki cihazların dinamik konfigürasyonlarının yapılmasını sağlıyor. Bu dinamik konfigürasyonda neler yer alır ? İp adresi, default gateway, dns sunucu adresi var ise proxy sunucu bilgileri de gönderilen bilgilerin içinde yer alır. Daha basit bir şekilde anlatmamız gerekir ise, telefonumuzu bir wifi ağına bağladığımızı varsayalım. Bu bağlandığımız ağdaki yolu bulabilmesi için ilgili tüm bilgileri DHCP tarafından öğrenir. Bu sayede bağlandığımız kablosuz ağımızdan kısa sürede internete çıkış sağlayabiliriz.

DHCP protokolüne örnek vermek gerekirse, bir yönlendirici ve buna bağlı bir switch düşünelim. Bu yönlendiricide DHCP protokolünü çalıştırıp yönlendiriciye bağlı cihazların ip almasını sağlayalım.

Görüldüğü üzere bir adet yönlendirici (router), bir adet server, bir adet switch ve iki adet bilgisayarımız mevcut. Öncelikle sunucumuz yani server, statik ip adresine sahip olduğunu düşünelim. Bu yüzden kullanmış olduğu 192.168.1.1 ile 192.168.1.5 ip adresi aralığını DHCP yapılandırmasına dahil etmeyeceğiz.

Router0>en

Router0#conf t

Router0(config)#ip dhcp excluded-address 192.168.1.1 192.168.1.5

Bu komutu yazarak belirlemiş olduğumuz ip adres aralığını, oluşturacağımız DHCP ip havuzundan çıkartmış olduk. Yani DHCP yapılandırmasını yaptığımızda ip adresini dağıtmaya 192.168.1.6 ‘dan başlayacaktır. Devam edelim… Şimdi bu havuza bir isim verelim.

Router0(config)#ip dhcp pool Test

Şimdi oluşturduğumuz bu yapılandırmada, dns server ve network bilgilerini tanımlayacağız.

Router0(dhcp-config)#network 192.168.1.0 255.255.255.0

Router0(dhcp-config)#default-router 192.168.1.1

Router0(dhcp-config)#dns-server 8.8.8.8

Görüldüğü üzere network, dns ve default router tanımlamamızı yaptık. Peki DHCP tarafından atanan ip adreslerini görmek istiyoruz. Bunun için aşağıdaki komutu girmeniz yeterli olacaktır.

Router0#show ip dhcp binding

DHCP tarafından dağıtılan ip adresini, siz bir cihaza verdiğinizde doğal olarak ip çakışması olacaktır. Çakışan ip adreslerini görmek için ise ;

Router0#show ip dhcp conflict komutunu girmeniz yeterli olacaktır.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar