Raid Yapıları Nelerdir?

Paylaş

Veri merkezi ve işletmelerde kullanılan sunucu ve NAS cihazlarının içinde RAİD kontrolörü adında bir donanım parçası bulunmaktadır. Bu RAİD donanımına bağlı 2 3 veya fazla adet SSD, SAS veya SATA diskler bağlı olur.

Yapacağınız Raid konfigürasyonuna göre veri kaybının önüne geçmiş olursunuz. Bu sayede iş sürekliliği devam eder. Raid yapısı, veri yedekliliği, performans ve iş sürekliliği için çok önemlidir. Bu yüzden çoğu firma sunucularında Raid yapısı kullanmaktadır.

RAİD Yapıları

  • RAİD 0 (Stripe Set)

Bu raid yapısı için en az 2 disk kullanılmaktadır. 32 diske kadar takılıp bu yapılandırma kurulabilir. Çalışma mantığı ise, yazılacak verileri disklere dağıtarak yazar ve okur ve bu da doğal olarak yazma ve okuma hızının iyi olmasını sağlamaktadır. Bu yapılandırmada bir disk hataya düştüğünde diğer disklerdeki bilgilere erişilememektedir. Bu önemli bilgilerin veya süreklilik gerektiren veriler için kullanılması önerilmeyen yapıdır. Genelde bu yapılandırmayı kullanan kurum ve kişiler, görüntü ve resim işleme uygulamaları kullananlardır. Bu uygulamalar yüksek yazma ve okuma hızı gerektirdiğinden RAİD 0 yapısı bu iş için idealdir.

  • RAİD 1 (Mirror)

RAİD 1 yapısında RAİD 0 ‘da da olduğu gibi en az 2 disk kullanılır. Çalışma mantığı, veriler tek bir diske yazılır ve diğer disklere kopyalanır. Bu yüzden okuma hızı yazma hızına göre daha iyidir. Bir disk arıza verdiğinde sistem diğer disk üzerinden çalışmaya devam eder. Arıza yapan diskin yerine başka bir disk takıldığından veriler otomatik yeni takılan diske yazılır. Fakat Yazılım RAİD yapısında, asıl disk arızalandığında sistem durabilir. Buna istinaden arıza veren asıl diskin yerine verilerin bir kopyasının yazıldığı diğer diski arızalı asıl diskin yerine takarak sistemin çalışmasını sağlayabilirsiniz.

  • RAİD 3

RAİD 3 yapısı için en az 3 disk gerekmektedir. RAİD 0 ‘da olduğu gibi verileri dağıtarak ve küçük parçalar yazar. Yazılan veriler, party-eş olarak atanmış diske yazılır. Herhangi bir disk arıza yaptığında bu durum performans olarak pek etkilemez. Aynı anda gönderilen farklı verileri yazma ve okumada perfomansı düşük kalmaktadır. Fakat genel olarak okuma ve yazma perfomansı yüksektir. Genelde RAİD 3 yapısı, resim işleme ve yayınlama, matbaa vs. gibi işler için kullanılır.

  • RAİD 4

Bu RAİD seviyesi için 3 disk gerekmektedir. Verileri RAİD 0 ‘da olduğu gibi dağıtarak ve büyük parçalar kullanarak yazar. Yazılan veriler, party-eş seçilmiş diske yazılır. Aynı anda gelen yazma işlemlerinde perfomansı çok düşüktür. Okuma performansı oldukça yüksektir.

  • RAİD 5 (Stripe Set With Parity)

En çok kullanılan RAİD yapısıdır. Bu RAİD yapısı için en az 3 disk kullanılmaktadır. 16 diske yada RAİD kartına bağlı olarak 32 diske kadar bu yapılanma kullanılabilmektedir. Okuma hızı yüksek yazma hızı ise normaldir. Çalışma mantığı, veriler disklere dağıtılarak yazılır. Bir disk hataya düştüğünde, verilerin kaybolmaması için veri blokları, yazılmamış bir diğer diske yazılır. Herhangi bir disk hataya düştüğünde veya arızalandığında sistem çalışmaya devam eder, disk değiştirilir ve yeniden yapılandırılma aşaması başlar. Yeniden yapılandırma aşamasında yüksek işlemci gerektirdiğinden bu işlem gerçekeleştirilirken yavaşlık söz konusu olabilir. Veriler kaybolmamış süreklilik ve performans da sağlanmış olur. RAİD 5 yapısı genelde veri okuma işlemlerinin çok yapıldığı veritabanı, mail WEB sunucuları için kullanılmaktadır.

  • RAİD 6

Bu RAİD yapısı için en az 4 disk gerekmektedir. RAİD 5’de olduğu gibi verileri dağıtarak yazar. Yazma hızı kötüdür. Bunun sebebi ise 2 parite bilgisi kullanarak 2 diski tolere etmesidir. Okuma hızı çok iyidir. RAİD 6 avantajı birden fazla diskte oluşabilecek sorun ve arızaları çözüm üreterek sistemin çalışmasını ve performansın aynı şekilde devam etmesini sağlamaktadır. Veritabı, WEB, E-posta vb. sunucularda kullanılmaktadır.

  • RAİD 10

Bu RAİD yapısı için en az 4 disk kullanılmaktadır. Disk kapasitesi 32 diske kadar çıkmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz RAİD 0 ‘da olduğu gibi RAİD 10 ‘da disklere dağıtarak yazar. Dağıtılan verilerin bir kopyası da RAİD 1 ‘de olduğu gibi bir diğer diske yazılır. Herhangi bir disk arıza yaptığında sistem çalışmaya devam eder. Yeni disk takıldığından sistemin çalışmış olduğu diskteki veriler bu diskede yazılır ve yeniden yapılandırma başlar. Yeniden yapılandırma performansı RAİD 0 ve RAİD 1 ‘e göre daha hızlıdır. Pahalı bir RAİD yapısıdır. Çok yoğun çalışan veritabanı sunucuları için kullanılmaktadır.

  • RAİD 50

Bu RAİD seviyesi için en az 6 disk ihtiyacı bulunmaktadır. 16 RAİD kartına bağlı olarak 32 diske kadar çıkabilmektedir. RAID 50 güvenlik ve performans açısından RAID 5 ‘den daha iyidir. RAID 50 denmesinin bir nevi diğer sebebi ise RAID 5 ve RAID 0 ‘ın özelliklerinin kullanılmasıdır. Veriler RAİD 0 da olduğu gibi parçalanıp, RAİD 5 deki gibi disklere parity-eş veriler oluşturularak yazılır. Aynı anda 2 disk arızalandığında verilere erişilemeyebilir.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar