Üzerinde düşünülmüş ve tasarlanmış düzgün bir ağ, hata oluşumunun daima önüne geçecektir. Her zaman düzgün bir ağda yedekli hatlar bu ağların sağlamlığı ve devamlılığı için önemlidir. Bir firmanın ağ tarafında sorun yaşaması, müşteri, ticari ve güven kaybına sebebiyet verecektir.
Ağ üzerinde birçok network cihaz kullanılmaktadır. Fakat çokca kullanılanlardan bir tanesi switch’lerdir. L2 katmanında çalışan switchlerde yedekli bağlantı yapılması önemlidir. Bu yedekli bağlantı düzgün yapılandırılmadığında loop (döngü) oluşur. İki adet switch’i birbirine iki adet ağ kablosu ile bağlandığınızda ve herhangi bir konfigürasyon yapmadığınız takdirde switch üzerinde loop’lar oluşur. Loop (Döngü) ‘nün bir diğer adı ise de “yayın fırtınası” olarak da bilinir.
Örnek vererek ilerleyecek olursak ;
Yukarıda görüldüğü örnekteki gibi 2 adet switch’i birbirine 2 adet ağ kablosu ile bağladık.
Öncelikle bildiğimiz üzere, cihazlar mac adresine sahip olmadıkları için ARP protokolü vasıtasıyla ağ üzerinden broadcast gönderecektir. Broadcast çerçevesini alan Switch2, aldığı port hariç tüm portlara iletecektir. Bu süreç sürekli başa sarıp tekrarlayacaktır. Doğal olarak sürekli ağda paket dolaşımı olacaktır. Çoklu trafik yani ARP trafiği olacaktır. Ağ trafiği oluşacağından iki switchten biri kapatılmadığı sürece loop (döngü), devam edecektir.
Peki bu döngü switchlerden birini kapatmadığımız sürece devam edecek mi? Evet devam edecektir. Nedeni ise Ethernet Frames (Ethernet Çerçeveleri) ‘nin TTL (Time to Live- Yaşam Süresi) değerine sahip olmamalarıdır. Bu sorunun önüne geçmek için STP (Spanning Tree Protocol) devreye girecektir.
Spanning Tree Protocol (STP) Nasıl Çalışır ?
STP protokolü, ağ üzerindeki loop(döngü)’leri önlemek için kullanılan bir protokoldür. Bu döngüleri önlemek için “Spanning Tree Algorithm” yani “Kapsama Ağacı Algoritması” ‘nı kullanmaktadır. Bu yüzden her zaman en uygun rotayı seçmektedir.
Switchlerde bu protokol etkinleştirildikten sonra STA algoritması switchlerin bir haritasını çıkarır. STA algoritması veri paketlerini iletmek için en iyi yolu belirlemek adına bazı terimler kullanır. Ve aralarındaki bilgileri öğrenebilmek için “Root Bridge” ana köprü switch diğer tüm switchlere BPDU denilen paketlerden gönderir. Bu paket içeriğinde ;
- Hello paket bilgisi
- Kaynak switch port bilgisi
- Kaynak switch kimlik bilgisi
- Maksimum veri paketi zamanlayıcı değeri
- Root bridge giden yolun toplam maliyeti