Üç katmanlı veri merkezi topolojisinin oluşturulma mantığı, veri merkezinin içerisinde dönen yüksek trafiğin doğudan batıya yüksek olmasıydı. Farklı kaynaklardan duymuş olabileceğiniz “Doğudan, batıya” mantığı ile üç katmanlı topoloji çalışmaktadır.
Peki nedir bu doğudan batıya?
Doğudan batıya, sunucudan sunucuya veya sunucudan depolama/saklama alanına giden trafiği ifade edebilir diyebiliriz.
Doğudan batıya veri akışını anlamamız için aşağıdaki görsele bakabilirsiniz. Burada mantık şu şekilde ilerliyor. Core tarafına gelen veri direkt olarak bağlı olan toplayıcı görevini üstlenen distribituon katmanına yönlendiriliyor. Distribituon kısmına gelen veri ise access katmanına ulaştırılarak verinin sunucu veya ilgili hosta ulaşmasını sağlıyor. İşleyiş gayet güzel gözükse de zamanla bu üç katmanlı topolojinin dezavantajları ortaya çıkmaya başladı.
Çıkan bu dezavantajlardan en önemlisi ise timeout süresi ve paket kayıplarıydı. Bunun sebebi ise zamanla büyüyen trafik ve bant genişliği buna sebebiyet vermekteydi.
Tüm trafiğin core tarafında toplanması verimsiz bant genişliğine sebebiyet verdiğinden paket kayıpları fazlasıyla yaşanmaya başlandığından timeout süresinin uzaması, kesintiler yaşanmasına sebebiyet vermekteydi.
Bir diğer konu ise yedeklilik konusunda envanter gerektiğinden donanım gerektiğinden, maliyetin artmasıydı.
Bu duruma çözüm olarak Leaf-Spine topoloji oluşturuldu.
LEAF-SPINE Topoloji Nedir?
Leaf-spine topolojisi iki katmanlı bir topolojidir. Bu topolojinin iki katmanlı oluşu öncelikle paket kaybı ve timeout süresini ortadan kaldırdığı gibi verinin daha hızlı ve sağlıklı core tarafına iletilebilmesine olanak sağlamaktadır.
Bir diğer avantajı iste karmaşık bir yapı olmadığından yönetilmesi kolay olmaktadır. Yönetilmesi kolay olmasıyla beraber düzende de karmaşıklık olmadığından sorun çözümü de işleyişi de kolay olmaktadır.
Avantajlarından bir diğeri ise leaf-spine topolojisinde leaf switchler hem sunucu kısmına hemde direkt olarak ağa bağlı olduğundan veri akışı hızlı olmaktadır. Bu sayede veri merkezlerinde yüksek ölçekli trafik ve sunucu barındırılabiliyor olması büyük bir avantaj haline gelmektedir. Bunu üç katmanlı topolojide düşündüğümüzde ise bu durumu kaldıramayacağına kesin gözüyle bakabiliriz.
Avantajlarına ve yönetim kolaylığı göz günümüzde veri merkezlerine baktığımızda üç katmanlı topolojinin yerini ağırlıklı olarak leaf-spine topolojisi yer almaktadır.
Üç katmanlı topoloji ile leaf-spine topoloji arasındaki farkı her ikisi için çizmiş olduğum örnek topolojileri karşılaştırarak farkı görebilirsiniz.