Ağ cihazları bir şirket veya kurumun omurgasıdır. Bu yüzden ilgili ağ cihazlarının güvenliği ve sağlıklı çalışması önemlidir.
Ağ cihazları olan switch, router vb. cihazların rutin bakımları, kontrolleri yapılmalıdır.
Günümüz hayatında siber saldırı ön planda olsa da en büyük risk fiziksel saldırılardır. Bu yüzden önce fiziksel güvenliği almalı ve cihazların güvenli bölgelerde, ve ilgili konfigürasyonların yapıldığından emin olmalıyız.
Diğer konu ise, cihazlar fazlasıyla ısındığından fazla sıcak ve nem kaynaklı arıza verebilir, verilen arıza nedeniyle kesintiler yaşanabilir. Bu yüzden rutin kontroller ve bakımlar önemlidir. Eğer cihazlarımız kabinet içerisinde yer alıyor ise kabin üstü ve var ise kabin altı fanlar kontrol edilmelidir.
Elektriksel sorunlar da ağ cihazlarına en çok zarar veren bir diğer etkendir. Elektrik voltajlarında dalgalanmalar, yüksek gerilimler ve sık yaşanan kesintiler cihazların arıza vermesi ve kullanılamaz hale gelmesine sebebiyet verebilir. Buna istinaden cihazların var ise ups’e bağlı olması daha sağlıklı olacaktır.
Kablolama da önemlidir. Düzensiz yapılan kablolamalar da cihazlara zarar verebilmektedir.
Yukarıda görüldüğü üzere kablolamanın nasıl olmaması gerektiği ve nasıl olması gerektiği görülmektedir. Kablo karmaşası cihazlarda çıkıcak ısıyı tutacağından ısınma problemi yaşayabilirsiniz. Bu esnada etiketleme de işin içine girebilmektedir. Her bir kablonun üzerinden etiket bulunması gerekmektedir. Kablonun nerden geldiğini ve nereye gittiği ile ilgili temel bilgi veren etiketlemeler yapılmalı, düzen sağlanmalıdır. Ani gelişen sorunlara karşı hızlı aksiyon alınması için bu düzen ve tertip önemlidir.
“Cihazların yazılımlarını güncellemeli, port güvenliğini sağlamalıyız.”