Cisco SG550XG Web Arayüz LAG/LACP Yapılandırması

Paylaş

Öncelikle LACP/LAG nedir? Ne işe yarar?

LAG/LACP diğer üretici firmalarda bu isim değişiklik gösterebiliyor. LAG/LACP birden fazla hattın tek bir hat gibi çalışmasını sağlayan bi protokoldür diyebiliriz. Bunu neden yapıyoruz? Birden fazla hattın tek bir hat gibi çalışmasını sağlayarak bant genişliğini artırmış oluyoruz, ama en önemlisi ise hat yedekliliği sağlamış oluyorsunuz, bir hattınız kopsa dahi diğer hattınızdan cihazınıza erişim sağlayabiliyorsunuz. Daha detayları bulunuyor bunun için de ayrıca bi konu açacağız.

Şimdi konumuza dönerek işlemlerimize başlayalım.

Cisco cihazımızın web arayüzüne giriş yapıyoruz. Karşımıza böyle bir ekran gelmektedir.

Sonrasında yapacağımız işlem LAG/LACP olacağından Port Management > LAG Management menüsü altına giriyoruz.

Burada halihazırda LAG sıralaması bulunmaktadır. Burada önceden ilk 3 LAG’ı kullanmıştım. Test için 4. LAG’ı seçelim ve sayfanın altında çıkan “Edit” butonuna tıklayalım.

Edit seçeneğine tıkladıktan sonra karşımıza yukarıdaki pencere gelecektir. Bu pencerede neler yapabiliyoruz ona bakalım.

Öncelikle bize LAG sıralamasını gösteriyor. Bir altında ise “Lag Name” gözüküyor. Burada yapılandıracağımız LAG bağlantısına vereceğimiz ismi belirtiyoruz o yüzden ben test1 ismini veriyorum.

Burada önemli olan ismi verdikten sonra hemen altındaki “LACP” seçeneğine tıklamak ve aktif hale getirmektir. Bu işlemi de yaptıktan sonra LAG’a dahil edeceğimiz portlarımızı seçiyoruz ve sonrasında “Apply” diyerek menüden çıkıyoruz.

Yukarıda gördüğümüz üzere LAG yapılandırmamızı oluşturduk. Sağ tarafta linklerin durum uyarsını veriyor.

Bir sonraki işlem ise “LAG Setting” menüsü altına girip oluşturduğumuz LAG yapılandırması için detaylı ayarlar yapabiliriz.

Yukarıda gözüktüğü üzere bant genişliği, zaman aralığı gibi çeşitli ayarlar bulunmaktadır. Burada ihtiyacınıza göre veya sizden istenilen konfigurasyona göre ayarları yapıp “Apply” butonuna tıklayabilirsiniz.

LAG yapımımızı oluşturduk. İşlem sonunda web arayüzünde yukarıda kırmızı ile işaretlemiş olduğumu “Save” uyarının yanıp sönecektir. Şuanda yaptığımız değişikliklerin kayıt olabilmesi için buna tıklamamız gerekmektedir. “Save” butonuna yıklayıp yaptığımız konfigurasyonu kayıt ediyoruz ve işlemimiz bitiyor.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar