IGP (Interior Gateway Protocol) Nedir?

Paylaş

IGP (Interior Gateway Protocol) Nedir?

IGP (Interior Gateway Protocol), açılımı iç ağ geçidi anlamına gelmektedir. Bu protokol yönlendirme bilgisini oluşturmaktan ve bu oluşturmuş olduğu yönlendirme protokollerini korumaktan sorumludur. Peki bu protokol nerelerde kullanılır?

IGP genelde evlerimize internet erişimi sağlayan büyük firmaların kullandığı bir protokoldür. Buna ISP ‘de denilebilir.

ISP (İnternet Service Provider), aylık belli ücret ve kota miktarını baz alarak kullanıcı veya şirketlere, internet bağlantısı sağlayan firma veya şirketlerdir. Örn; TTnet, Vodafone vb.

Bu protokolün kullanılma sebebi ise hızlı yakınsama, sağlamlığı ve trafik optimizasyonunun çok iyi olmasından kaynaklanmaktadır. Ağ içerisinde herhangi bir kesinti olma durumunda hemen yeni rota belirlenmeli ve yönlendirme yapılmalıdır. Bu yönlendirme işleminde ise 2 farklı kategori karşımıza çıkacaktır. Birincisi uzaklık vektörü, diğeri ise bağlantı durumudur.

Link State ( Bağlantı Durumu) : Bellman Ford algoritmasını kullanarak en kısa yolu bulmaya çalışır. Router (Yönlendirici) kendi aralarından paket alıp göndererek aralarındaki mesafeyi anlayarak, yönlendirme tablosu oluştururlar.

Distance-Vektor (Uzaklık Vektörü) : Varış noktasına gidebilmek için atlama noktasını ele alır ve bunu baz alarak gidilecek yolu belirler.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar