Öncelikle L2 Vlan’ın ne işe yaradığını daha sonra ise nasıl L2 vlan oluşturacağımızı anlatacağım.
Öncelikle vlan nedir? Vlan kelimesini açıcak olursak (Virtual Local Area Network) yani, sanal yerel alan ağı demektir. Anlaşılacağı üzere “Vlan” bir sanal ağdır. L2 Vlanda bu ağları switch üzerinde oluşturarak ağları ayırabilir, ve bu ayırdığımız ağlara isimler verebiliriz. Vlanı iki katmanda oluşturabiliriz. Birinci katman L2(Layer2) VLan, diğeri ise L3(Layer3) Vlan’dır. Şimdi sırayla işlemlerimizi gerçekleştirelim.
“Juniper network cihazlarında cihaz geldiğinde default olarak boş geldiğinden direk cihazı takıp L2 switch olarak kullanabilirsiniz.”
Öncelikle yapacağımız işlem şu olsun, Muhasebe ve İdari İşler için 2 ayrı vlan yaratıcaz. Switchimizin 15 ve 16. portuna muhasebe 17 ve 18. portuna ise İdari İşler bağlı olsun. Şimdi öncelikle vlanlarımızı oluşturalım;
root@SW1 # set vlan Muhasebe vlan-id 10
root@SW1 # set vlan İdari-İşler vlan-id 20
Vlanlarımızı oluşturduk. Vlan id ile vlanlarımızın numaralarını tanımladık. Bir sonraki işlem olarak artık bağlı olan portları ilgili vlanlara tanımlıyoruz.
root@SW1 # set interfaces ge-0/0/15 unit 0 family ethernet-switching vlan members Muhasebe
root@SW1 # set interfaces ge-0/0/16 unit 0 family ethernet-switching vlan members Muhasebe
root@SW1 # set interfaces ge-0/0/17 unit 0 family ethernet-switching vlan members İdari-İşler
root@SW1 # set interfaces ge-0/0/18 unit 0 family ethernet-switching vlan members İdari-İşler
root@SW1 # commit
Ve işlem bitti. Vlanlarımı oluşturduktan sonra portları vlana tanımladık ve ağlarını birbirinden ayırmış olduk. Yarattığımız vlanları görmek için ise;
root@SW1 # run show vlan
komutunu kullanmamız yeterli olacaktır.
“Bazı komutlar configure terminal katmanında çalışmamaktadır. Yukarıda yazmış olduğum gibi başına “run” eklediğinizde komut çalışacak ve size çıktısını vericektir.”