LACP (Link Aggregation Control Protocol), bağlantı noktası birleştirme kontrol protokolü anlamına gelmektedir. LACP mantığı ilk olarak Cisco tarafından geliştirilmiştir. LACP çalışma mantığı ise, switch üzerinde takılı birden fazla ethernet bağlantısını birleştirip, mantıksal olarak tek bir link olarak çalışmasını sağlamaktır. Bu işlem Juniper network cihazlarında LACP, Cisco network cihazlarında ise EtherChannel olarak geçmektedir. Diğer network cihazları üreten firmalarda isim değişiklik gösterse de işleyiş aynı diyebiliriz.
Peki bu ne işe yarar?
Kullanım amacı değişmektedir, fakat LACP link yedekleme ve bant genişliği sağlamaktadır. İhtiyaç doğrultusunda bant genişliği konusunda veya güvenirlik amaçlı bağlantı kopması ihtimaline karşılık link yedekleme konusunda kullanılabilir.
Yukarıda iki swtich arasında 2 farklı porttan fiber bağlantısı yapılmıştır. Bu iki bağlantıyı tek bir bağlantı gibi çalışmasını sağlayabilmek için LACP konfigurasyonunu yapmamız gerekmektedir. Bu bağlantıyı yaptığımızda aramızdaki bağlantı artık 20G olacaktır. Bu sayede maliyetten kurtulmuş olduğumuz kadar hem de bant genişliğini büyüterek veri akışını daha rahat yapabiliriz. Bir diğer avantajı ise herhangi bir SFP arızası veya kablo ile ilgili bir arıza oluştuğunda, diğer link çalışacağından herhangi bir kesinti yaşanmaz.
LACP Özellikleri Nelerdir?
- 802.3ad belgesinde tanımlıdır.
- Cihazlar arasından birden fazla bağlantıyı tek bir mantıksal bağlantıya dönüştürür.
- Global bir protokol olduğunca birçok network cihazında kullanılır.
- Birden fazla bağlantı yapıldığından, bağlantıların ayarları değiştirilebilir.
- Bağlantılar active-passive veya active-active çalıştırılabilir.
Cisco ve Juniper network cihazları üzerinde konuyla ilgili konfigurasyonları yapıp video şeklinde paylaşacağız.
[…] LACP Nedir? (Link Aggregation Control Protocol) […]
[…] LACP Nedir? (Link Aggregation Control Protocol) […]