Load Balancer (Yük Dengeleme), gelen ağ trafiğindeki paketleri sunucu havuzu olarak adlandırılan, sunucular arasında paylaştırmasıdır.
Load Balancer ile 4 temel trafik türü olan HTTP, HTTPS, TCP ve UDP olmak üzere, Load Balancer işlemi uygulanabilmektedir. Load Balancer işleminin yapılması tamamen güvenirliği ve performansı artırmak amaçlıdır. Bu yüzden çoğu şirketler bunu uygulamakta veya bu hizmeti sunucularını barındırmış oldukları veri merkezlerinden satın alabilmektedir.
Kısacası, Load Balancer(Yük Dengeleme) işlemini, bir trafik polisi olarak görebilirsiniz. Sunucuya gelen istemci taleplerini, sunucuların yoğunluğuna göre en az hangisi yoğun ise ona göndermektedir. Eğer ki bir sunucu power-off duruma geçer kapanırsa, gelen talepleri yine sunucu yoğunluğuna göre en az yoğun olan sunucuya göndermeye devam edecektir. Bu işlem yeni sunucu eklendiğinde de devam edecektir.
Load Balancer, sadece aktif olan sunuculara istemci paketlerini gönderdiğinden güvenirlik sağlamaktadır. Gelen istemci paketlerini veya ağ trafiğini eşit ve verimli şekilde sunuculara iletmesi, dağıtması ise performansı artırmaktadır. En önemlisi ise sunucu ekleme ve çıkarma esnekliği bulunmaktadır.
Load Balancer Çalışma Mantığı
Load Balancer, gelen trafik ve istekleri sağlıklı durumda olan ve çalışan sunuculara ilettiği için, öncesinde bir işlem gerçekleşir. Bu işlemde sunucular kontrol edilmektedir. Bu kontrol sonrasında, kontrolden geçemeyen sunucu havuz dışında bırakılır ve yapılan kontrollere cevap verene kadar bu sunucuya trafik ve istemci paketleri gönderilmez.
Load Balancer Algoritmaları
Round Robin : Bu algoritma da gelen trafik ve istekleri liste sırasına göre sunuculara iletmektedir. Bu işlem liste sonundaki sunucuya kadar devam etmektedir.
Least Connections : En az bağlantıya sahip olan sunucu baz alınmaktadır. Uzun süreli oturumlarda bu algoritma seçilmektedir.
Source (IP Hash) : İstemcinin ip adresini ve hangi sunucunun isteği alacağını belirlemek için bu algoritma kullanılır. Bu yüzden kullanıcı sürekli aynı sunucuya bağlanacaktır.