MPLS (Multi Protocol Label Switching)

Paylaş

MPLS (Multi Protocol Label Switching) bir yönlendirme protokolüdür diyebiliriz. MPLS OSI katmanında 2. ve 3. katman arasında çalışır ve 2 buçukuncu katman diyenleride görebiliriz. Böyle denilmesinin sebebi ise 2. katmandan anahtarlama özelliğini, 3. katmandan ise yönlendirme özelliğini almış olmasıdır. Bu yüzden de ara katmanda çalışır.

MPLS neden ortaya çıktı?

MPLS, çıkmadan önce hali hazırda Frame Relay ve UTM kullanılıyordu. Fakat MPLS ‘in diğerlerinden farkı, öncesinde kullanılan UTM, Frame Relay gibi teknolojilerin eksi ve artı taraflarını gözlemleyerek ortaya çıkarılmış olmasıdır. Ayrıca MPLS çok protokollü bir anahtarlama teknolojisi olduğu için, TCP/IP, IPX, ATM gibi farklı ağ protokollerini desteklemektedir. IETF tarafından RFC3031 koduyla standartlandırılmıştır.

MPLS nasıl çalışır?

MPLS çalışma mantığı gönderilecek veriye etiketleme yapmasıyla beraber verinin internet ortamında noktadan noktaya taşınmasına olanak sağlamasıdır. Buradaki önemli nokta ise verinin düzgün etiketlenmiş olmasıdır.

Etiketlerin dağıtan protokole ise LDP (Label Distribution Protocol) ismi verilmektedir.

MPLS veri paketlerinde IP ihtiyaç duymadan noktadan noktaya taşıma işlemini yapabilir. Bu sayede MPLS veri iletiminde oldukça hızlıdır. IP adreslerinde olduğu gibi MPLS tarafındada bir yönlendirme tablosu bulunmaktadır. Bu tabloda etiket ve çıkış interfacelerine bakarak ilgili paketleri bu tablodaki yönlendirme bilgisine göre iletmektedir. Burada MPLS kullanmanın bir diğer avantajı ortaya çıkmaktadır. MPLS tarafında ayrıca yönlendirme kısmında esneklik sağlamaktadır, bu esneklik sayesinde ağda bulunan yükü loadbalance yani dengelemek amacıyla trafiği yönlendirmemize olanak verir. Trafik mühendisliği de tam olarak burada devreye girmektedir. Bu mühendislik sayesinde ağ altyapısında dengeli ve stabil işleyiş sürüdürülebilmektedir.

MPLS tarafında yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi kendisine ait bir yönlendirme tablosu vardır. Ayrıca bu yönlendirme tablosunun yanı sıra bir de yedek yönlendirme tablosu bulunur. Bunun sebebi ise mevcut rotalarda veya cihazlarda sorun olması durumunda yedek yönlendirme tablosuna bakarak trafiğin iletilmesini sağlamaktır.

MPLS bir diğer kullanıldığı alan ise VPN (Virtual Private Networks) tarafıdır.

MPLS VPN iki ayrı bölgede ofis vb. bunun firmalar için servis sağlayıcıları tarafından yapılandırılan kenar yönlendiricileri sayesinde iki ayrı noktayı bağlayarak taşıma işlemini sağlar. Burada işleyiş servis sağlayıcı tarafında bulunan edge router tarafından etiketli MPLS VPN paketinin tarafımızda bulunan ve edge router’a iletilmesiyle süreç tamamlanmış olmaktadır. Bu sayede noktadan noktaya taşınan mpls vpn veri paketi iletilerek bağlantı sağlanmış olmaktadır.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar