Multicast(Çok Yöne Yayın) Nedir?

Paylaş

Multicast, verinin tek bir noktadan belli bir gruba iletilmesini sağlayan protokoldür. Multicast trafiğin en büyük avantajlarından birisi olan ve genellikle bu sebepten dolayı kullanılmasının nedeni bant genişliğinde tasarruf sağlamasıdır. Bant genişliğindeki tasarrufu ise akışın bir kopyasını networke göndermekle sağlamaktadır. Sunucu ve network cihazları üzerindeki CPU yükünü de azaltarak cihazların verimli çalışmasını olanak sağlamaktadır.

Bant genişliğine dikkat eden ve multicast tarafını oldukça kullanan alanlar ise, uzaktan eğitim platformları, radyo yayını, video konferanslar, TV yayını gibi birçok alanda kullanılır.

Örnek vermek gerekirse evlerimizde kullandığımız televizyonlara çeşitli firmalardan ücretli yayınlar satın almaktayız. Bu yayınlara erişmek için şifre vs. kullanmaktayız. Böylece yayını erişebilmekte ve izleyebilmekteyiz. Burada tek bir yayını aslında birden fazla noktaya ileterek bu yayını izleyebilme, erişebilme fırsatı verilmektedir. Yapılan işlem yayını abonelere iletmek için tek noktadan birden fazla noktaya ileterek abonelerin bu yayına ulaşabilmesi sağlanıyor, multicast mantığı ile bu işlem gerçekleştiriliyor.

Multicast mantığı iki farklı protokol ile gerçekleşir.

  • IGMP (Internet Group Management Protocol)

TCP/IP tarafında yöneten ve yönlendiriciden, istemciye doğru çalışan bir iletişim protokoldür. Network katmanında çalışır. IGMP üç versiyonu bulunmaktadır ve versiyonlar RFC1112 v1, RFC2236 v2, RFC3376 v3 olarak standartlaştırılmıştır.

Juniper tarafında IGMP etkinleştirmek istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili dökümana gidebilirsiniz.

Cisco tarafında IGMP etkinleştirmek istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili dökümana gidebilirsiniz.

  • PIM (Protocol Independent Multicast)

Ağlar arasında multicast yayın yapılması için kullanılan bir protokoldür. Dence mod ve Sparce mod olmak üzere iki temel modu bulunmaktadır. İki versiyonu bulunur.

Juniper tarafında PIM etkinleştirmek istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili dökümana gidebilirsiniz.

Cisco tarafında IGMP etkinleştirmek istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili dökümana gidebilirsiniz.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar