OSI Modeli Nedir?

Paylaş

OSI bir referans modelidir. İki ağ arasında iletişimin nasıl olacağını tanımlamaktadır. Bu tanımlamaları aşağıdaki görsel de gördüğümüz gibi bize yedi katman ile anlatmaktadır. Bu yedi katmanda hangi protokollerin çalıştığı da görselde gözükmektedir.

Her katmanın yaptığı bir görev ve birbirleri arasında bir bağ vardır. Peki bu katmanlardan herhangi birisinde bir problem olursa ne olur? OSI katmanının herhangi bir katmanında problem olması durumunda iletişim aksayacaktır.

Mantığınıza tam oturması açısından OSI katmanını şöyle açıklayabilirim.

Fiziksel bir cihazınızın olduğu düşünelim, bu bilgisayar olsun. Bilgisayarınızla internete çıkabilmek için öncelikle bir network bağlantısı olması gerekmektedir. Süreç tam da burada başlıyor. Bilgisayarınıza ethernet kablosunu takmakla, internete çıkması arasındaki gerçekleşen işlemler aslında OSI katmanıdır.

Peki bu OSI katmanının bize ne faydası var?

Bilişim sektöründe ve network tarafında çalışıyorsanız OSI katmanı aslında sorun çözümünde bir yoldur. Bilgisayarın internete çıkamıyor ise birinci katmandan başlayarak aşağıya doğru kontrol ettiğinizde sorunu kısa zamanda görecek ve çözmüş olacaksınız. OSI katmanı aslında network’ü küçük parçalara bölüp yönetmemizi sağlamaktadır.

OSI Katmanları

  • Application (Uygulama)
  • Presemtation (Sunum)
  • Session (Oturum)
  • Transport (Transfer)
  • Network (Ağ)
  • Data Link (Veri Ağı)
  • Physical (Fiziksel)

1.Physical (Fiziksel) Katmanı

Bu katmanda elimizde bulunan network kablosunu bilgisayarımıza taktığımızda sinyal geliyor ise bu katman çalışıyor demektir. Adından da anlaşılacağı üzere fiziksel katman bi donanım katmanı olduğundan kablo çalışmadığında bu katmanda sorun olduğu anlamına gelir ve iletişim kurulamaz.

2.Data Link (Veri Ağı) Katmanı

Veri ağı katmanında kabloyu taktıktan sonra gelen sinyalin doğruluğunu test etmektedir. Burada sinyalden gelen mac adreslerinin local bilgisayarımıza doğru iletilip iletilmediği kontrol eder. Bu işlem arka planda olduğundan bunu farketmeyeceksiniz.

3.Network (Ağ) Katmanı

Ağ katmanında isminden de anlaşılacağı üzere ağ üzerinden local bilgisayarımız bir ip adresi alır. Bu sayede bağlı olduğu ağda, ağa bağlı diğer cihazlarla iletişim kurabilir. Veriler router’lar tarafından yönlendirilir.Router bu katmanda çalışır.

4.Transport (Transfer) Katmanı

Üçüncü katmanda ip adresi aldıktan sonra bu katmanda aldığımız bu ip adresi ile birlikte artık TCP-UDP protokollerini kullanarak erişim sağlayabilmemizi sağlar. Ağ katmanından gelen verileri küçük boylara bölme görevini gerçekleştirir.

5.Session (Oturum) Katmanı

Oturum katmanında artık uzak masaüstü bağlantısı yapabilir ve local bilgisiyarımıza erişim sağlayabiliriz.

6.Presemtation (Sunum) Katmanı

Bu katmana kadar artık internet bağlantımız mevcut fakat güvenlik ile ilgili katman sunum katmanıdır. Burada SSL, TLS güvenlik protokolleri kullanılır.

7.Application (Uygulama) Katmanı

Uygulama katmanında sunum katmanındaki güvenlik protokolleride kullanılıp internete çıkış yapılır.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar