Overlay ve Underlay

Paylaş

Overlay ve Underlay, ağ yapısı çeşitleridir diyebiliriz. Mevcut ağ üzerine kurulan mantıksal ağlardır. Bu seçenekleri ayrı ayrı incelediğimizde konuya daha iyi vakıf olabilirsiniz.

Underlay Network

Underlay network L3 çalışan network’tür diyebiliriz. Fiziksel network’le beraber legacy network de denilebilir. Noktadan noktaya L3 olarak çalışır ve traceroute çıktısında görmüş olduğunuz adımlardaki noktalar aslında underlay network’tür.

Burada önemli hususlardan birisi ise uçtan uca L3 bir erişebilirlik olsa da bu yeterli değildir. Ayrıca bir routing protokol çalıştırılması gerekmektedir. Bu çalıştırılan protokol sayesinde uçtan uca erişimin sağlanabiliyor olması lazım. Genel olarak baktığımızda hostlar arasında erişim L3 olacağından buna underlay network denir.

Buna örnek olarak aşağıda çizmiş olduğumuz topoloji üzerinden ilerleyerek mantığımıza oturmasını sağlayalım.

Yukarıdaki örnekte A noktasındaki cihazımız B noktasındaki cihaza erişebiliyor ise buna underlay diyebiliyoruz. Çünkü cihazımız L3 olarak ve arada çalışan protokoller sayesinde direkt olarak hedef cihazımıza erişim sağlayabiliyoruz. Buna karar verici ise routing protokolümüzdür. Fakat overlay networkte bu değişmektedir. En basit örnek bu şekilde diyebiliriz.

Burda underlay network’de bizden istenen ise fiziksel bağlantıların yapılmış olması ve bağlantıyı sağladıktan sonra cihazların birbirleri ile haberleşebilmesi için IP routing yapabilmemiz yani bir protocol çalıştırmamızdır.

Overlay Network

Overlay network ise underlay üzerine inşa edilmiş bir sanal network diyebiliriz. Overlay network için öncelikle bir alt yapınız yani bir underlay networkünüz olması gerekmektedir. Overlay network’te underlay network’e göre çalışma mantığı farklıdır. Burada işin içine controller girmektedir. Underlay networkte yönlendirmeyi protokollerimiz yaparken burada yönlendirme işlemlerini controller yapmaktadır. Bu controller program tarafından cihazlara talimat verilerek ilgili yönlendirmeler yapılacaktır. Controller tarafından ilgili policyler uygulanabilir ve cihazlar arası iletişim bu controller tarafından belirlenir.

Overlay networklere örnek olarak ise VRF, MPLS-VPN ve VXLAN verilebilir.

Overlay mantığında ise yukarıdaki topoloji bu şekilde gözükmektedir. Underlay fiziksel bir yapı gibiyken, overlay mantıksal bir yapı olarak düşünebiliriz. Zaten konunun başlangıcında da overlay, underlay’in üstünde virtual network olarak çalıştığını belirtmiştik.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar