SFP açılımı “Small Form-Factor Pluggable” takılabilir ağ arabirim modülü olarak geçmektedir. SFP kullanım ihtiyacına göre birçok çeşiti vardır. SFP, SFP+, QSFP, QSFP+, XFP, vb. birçok model bulunmaktadır.
SFP : Genellikle en çok duyduğumuz ve kullandığımız modüldür. Telekominikasyon veya çeşitli yerlerde kullanılır ve işlevi, router, switch gibi cihazların anakartı ile birlikte çalışıp fiber, bakır kablolar ile cihaz arasındaki iletişimi sağlar. Burada kısacası arayüz görevini yerine getirmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise SFP 1.25Gbit/s ile 4.25Gbit/s arası hız desteği sağlamaktadır.
SFP+ : SFP modülünün gelişmiş versiyonudur. 10Gbit/s kadar hız desteği bulunmaktadır. SONET OC-192, SDH STM-64, OTN G.709 gibi standartları desteklemektedir.
QSFP/QSFP+ : QSFP açılımı Quad Small Form-Factor Pluggable ‘dir. Yüksek hat kapasitesini desteklediğinden genellikle kullanıcılar tarafında sık tercih edilen SFP çeşitidir. 10Gbit/s fiber-bakır desteği ve 4x10Gbit LACP ile toplamda 40Gbit gibi veya 1x100Gbit hat kapasitesine de olanak tanıyarak destek vermektedir.
XFP : Telecom bağlantılarında kullanılmaktadır. 10Gbit diğer SFP çeşitlerine göre daha az güç tüketimi bulunmaktadır. 9.95Gbit ve 11.3Gbit arası hızları desteklemektedir.