SNMP (Simple Network Management Protocol) açılımından da anlayacağım üzere bir ağ yönetim protokolüdür. SNMP ne işe yarar ve çalışma mantığı nedir?
Kısaca anlatıcak olursak, SNMP network’e yani ağa bağlı cihazlardan, örnek verecek olursak bu cihaz, switch, router, yazıcı, sunucular, hublar vs. olabilir, bu gibi cihazlardan bilgi çekmeye yarayan bir protokoldür. Bu protokol daha çok geniş ağlara sahip şirketlerde kullanılmaktaydı. Fakat artık büyük küçük farketmeksizin bu protokolü tüm şirketler kullanmaktadır.SNMP protokolünün üç versiyonu bulunmaktadır. Bunlar, SNMPv1, SNMPv2, SNMPv3 ‘tür.
Peki SNMP protokolü bize ne gibi bilgiler elde etmemizi sağlıyor.
Ağda bulunan tüm cihazların;
- Ağ cihazlarının durum ve akış bilgisi
- Cihazların bilgilerini (Marka, model, seri numarası vb.)
- CPU, RAM kullanım bilgisi
- Cihazların çalışma sürelerini
- Hafıza bellek kullanımı
Ve daha fazlası…
SNMP Oluşturan Bileşenler
- Ajan Uygulama : SNMP hizmetini cihaz üzerinde çalıştırarak, gerekli bilgilerin kayıtının tutulduğu, bu bilgilerin yönetici birimine aktaran ve ayrıca yönetici biriminden gelen isteklerini uygulayan uygulamadır.
- Yönetici Uygulama : Ağ yöneticisi tarafından kullanılan yönetim yazılımıdır. Bu yazılım ile SNMP aracılığıyla iletilen bilgileri görüntülemeye yarar.
- SNMP MIB (Management Informatin Base) : Ağ cihazları ile ağ yöneticisi arasında iletilecek bilgilerin yapılarını içeren bileşendir.
SNMP Mesajları
Snmp mesajları, yönetici ile ajan uygulama arasında aşağıda belirtmiş olduğumuz mesaj türleriyle iletişim kurup haberleşmeyi sağlamaktadır.
- SNMP GET
- SNMP GET-NEXT
- SNMP GET-RESPONSE
- SNMP TRAP
GET ve GET-NEXT, mesajları değerleri okumak için kullanılmaktadır.
GET-RESPONSE, SNMP yönetici tarafından bilgi talebinde bulunulduğunda yanıt göndermek için bu mesaj türünü kullanmaktadır.
TRAP, SNMP ajanının bazı uyarı bilgilerini yöneticiye iletmek için kullanılmaktadır.