TNAP, yedi operatörün bir araya gelip kurdukları bir platform diyebiliriz. Bu operatörler sırasıyla, Borusan Telekom, Doğan Telekom, Global İletişim, Grid Telekom, Koç.net, Turkcell Superonline ve Turknet bulunmaktadır. TNAP kurulmasına ihtiyaç ise, paketlerin hızlı ve güvenli bir şekilde hedefe en kısa ve güvenilir yoldan, yedekli olarak iletilmek istenmesiden doğmuştur.
TNAP ile ilgili sunum dosyasına buradan erişebilirsiniz.
ISS (Internet Sevis Sağlayıcı) ‘lar kendi üzerlerinde bulunan trafiği kurdukları omurga üzerinden ileterek, azalan erişim süresiyle beraber kaliteyi de arttırabilmişlerdir.
Yukarıdaki gördüğümüz görselde olduğu gibi, mevcut operatörlerde bulunan omurga router üzerinden ortak paydaş olarak oluşturulan havuzda, trafiğin varış noktasına en kısa yol ve azalan erişim süresiyle beraber platform çalışmaktadır. Yapı tümüyle yedekli olduğundan dolayı erişim kesintiside minimalize edilmiştir. Operatör (ISS) ‘ler arasında bağlantı ise 1000km ‘dir. Bu bağlantı maliyet açısından yüksek olsa da network tarafında atılan büyük bir adım olmakla beraber, gerçekleştirilen büyük bir iyileştirmedir.
Burada diğer ayrıntı ise, TNAP sadece kurucu ISS ‘lerin kullandığı bir platform değildir. Bu platform ISS lisansı olan tüm opeatörlere açık bir platform olduğundan, oldukça zengin bir havuza sahiptir. Sadece burada bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ise yeni bağlantı kuracak ISS için en az 1Gbit veya 10Gbit port üzerinden iki adet bağlantı istenmektedir. Bir bağlantı ana uplink olup diğer bağlantı ise yedek uplink olarak kullanılacaktır. Katılım sağlamak isteyen ISS ‘lerin altyapı kısmına ise teknik kurul karar vermektedir.Burada tabikide kurucu üyelerin sadece 10Gbit bağlantı kurması istenmektedir.
Katılım Şartları
- İnternet Değişim Noktası (Internet Exchange Point) için TNAP ismi belirlenmiştir. Bir logo ile temsil edilmektedir. Operatörler TNAP ile ilgili bağlantılarını TNAP logosunu kullanarak duyurmaktadırlar.
- TNAP tüm İnternet Servis Sağlayıcı’ların katılımına açık bir oluşumdur.
- Yer, erişim, içerik sağlayıcı lisansı olmayan yerli bir firma, kişi ya da kurum TNAP trafik paylaşım noktasına doğrudan bağlanamaz. Yabancı firmalar için ise kurucu operatörlerin %51 oranında onayını alması gerekmektedir.
- Kurucu ISS’ler dışında yeni bir işletmecinin katılması için, başvuru yapan işletmenin kurucu işletmecilerin en az %51 oranında onayını alması gerekmektedir.
- Kurucu operatörlerin her biri sisteme en az 10 Gbps portlar ile bağlanırlar, yeni katılımcılar ise 1 Gbps veya 10 Gbps port üzerinden en az iki noktada sisteme dâhil olurlar.
- Yeni katılımcı en az iki işletmeciye kendi fiber omurgası üzerinden bağlanır.
- Kullanılacak topoloji ve maliyet paylaşım modeli, kurucu ISS’ler arasında bir sözleşme ile belirlenmiştir.
- Operatörler aynı marka/model anahtar (switch) kullanmak ve yapıya 1 Gbps / 10 Gbps port ile bağlanmak zorundadır.
- Yeni katılımcı belirlenmiş olan anahtarı (switch) kendisi satın alır.
- Border Gateway Protocol (BGP) anons kuralları teknik şartname ile belirlenmiştir. Kural dışı anonslar filtrelenir.
- Kurulacak yapı üzerinden sadece Internet paylaşımı, VoIP (arabağlantı) ve çok yöne yayın (multicast) trafiği taşınır.
Kaynak : tnap.net.tr
(Daha detaylı bilgiler için kaynak URL üzerinden erişim sağlayabilir ve kontrol edebilirsiniz.)