Home NETWORK VLAN Nedir? (Virtual Local Area Network)

VLAN Nedir? (Virtual Local Area Network)

0

Vlan nedir ? Vlan açılımından da anlaşılacağı üzere “sanal yerel alan ağı” anlamına gelmektedir. OSI’nin 2. katmanında çalışmaktadır. Vlanın bir network üzerindeki kullanıcı ve kaynakları, mantıksal olarak gruplandırması ve switch üzerinde portlara tanımlanmasıyla gerçekleşen bir yapıdır.

Peki neden VLAN ‘a gerek duyulur ?

Bilindiği üzere ağdaki ana trafik broadcasttir. Vlanlar oluşturulduğunda, oluşturulan vlan bir mantıksal broadcast domaindir. Yani yapılandırma sonrası her VLAN kendi broadcast’ini aldığından, trafik azalır ve bant genişliği de buna bağlı olarak artmış olur. Oluşturulan bu VLAN’lar switchlerin portlarına atanabilmektedir. Bu sayede ağ tarafındaki yatırım maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz.

VLAN Türleri Nelerdir ?

Data VLAN

Standart trafiği taşımak üzere yapılandırılmıştır. Ses yada video temelli trafik taşınabilir.

Default VLAN

Switchler ilk başlatıldığında, üzerindeki tüm portlar varsayılan(default) VLAN’a dahil olur. Switch portları varsayılan VLAN’a dahil olduğundan aynı boradcast domaine sahip olur. Yani switch üzerindeki tüm portlar birbirleriyle haberleşebilir.

Native VLAN

Trunk bağlantı noktasına atanmış VLAN’dır. Trunk bağlantı noktası etiketi olmayan trafiği ve VLAN tarafından oluşturulan trafiği desteklemektedir. Trunk bağlantı noktası herhangi bir VLAN’dan gelmeyen trafiği yerel VLAN’a yönlendirmektedir.

Management VLAN

Switch’i yönetmek için yapılandırılmış VLAN’dır. Management VLAN’a ip adresi ve alt ağa maskesi verildiğinde bu switch’e “SSH, Telnet, HTTP” gibi yollarla bağlantı sağlanabilir.

Voice VLAN

Üzerinden sadece ses trafiğinin geçmesine izin veren VLAN’dır. Ses VLAN’ında ses iletimi için IP telefon kullanılır.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version