VRRP kısaca yönlendirici yedekleme protokolüdür. Birden fazla yönlendiricinin tek bir yönlendirici gibi çalışmasını ve yönlendirme yapmasını sağlar. Bunun için VRRP grupları oluşturularak ilgili konfigürasyonlar yapılmaktadır. VRRP protokolü 255 adete kadar VRRP grup desteklemektedir.
Bu protokol için sanal bi IP adresi belirlenmektedir. Sonrasında ilgili yönlendirmeler bu IP adresine yapılır. Belirlenen sanal IP adresine gelen istekler yönlendirici tarafından işlenerek paketler ilgili cihazlara yönlendirilir.
VRRP protokolünün çalışma mantığında yönlendiricilerden birisi master, bir veya birden fazla yönlendirici ise backup çalışır. Master ve backup yönlendiriciler ise priority değeri ile belirlenir. Bu değer 1-254 arasıdır. Eğer yönlendiriciye herhangi bir priority değeri verilmez ise otomatik olarak 255 değerini alacak, ve master router olacaktır. Burada bu değerlerin girilmesi önemlidir. Örneğin, eğer master cihazından down olur ise backup yönlendirici otomatik olarak devreye girecek, ve master rolüne geçecektir. Down durumda olan master yönlendirici ne zaman çalışır duruma geçer ise tekrardan master konumuna otomatik geçer, geçici master görevi yapmış olan backup yönlendirici tekrar backup router moduna geçecektir. VRRP protokolünün, aslında bir diğer sağladığı avantaj yük dengelemesidir. VRRP protokolü paketleri farklı yönlendiricilere yönlendirdiğinden her bir yönlendiricinin üzerindeki yük azalır. Tek bir yönlendirici üzerinden geçecek yüksek boyutlu trafik böylece azalarak, paylaştırılmış ve dengelenmiş olacaktır.
Çizmiş olduğum örnek topolojiyi aşağıda paylaşıyor olacağım.