VTP (Vlan Trunking Protocol) Nedir?

Paylaş

Network tarafından en çok yapılan işlemlerden birisi vlan oluşturmak, silmek veya düzenlemektir. Fakat daha da uğraştırıcı olan şey ise yapılan bu işlemler sonrasında bunu diğer switchlere de yapmaktır. İşte tam da burada VTP devreye girmektedir. VTP bir switch’te yapılan vlan ile ilgili işlemi otomatik olarak diğer switchlere taşımaktadır. VTP protokolü sadece Cisco cihazlarda çalışmaktadır. VTP protokolü default olarak Cisco switch’lerde server mode’da çalışmaktadır. VTP protokolünün 3 tane modu vardır.

  • VTP Server Mode (VTP Sunucu)
  • VTP Client Mode (VTP İstemci)
  • VTP Transparent Mode (VTP Saydam)

Şimdi sırasıyla VTP mode’larına bakalım.

VTP Server Mode : Vlan silme ve oluşturma işlemlerini yapabilmektedir. Client mode’daki switchlere veri göndermektedir. Client ve transparent switch’lerden etkilenmemektedir.

VTP Client Mode : Vlan silme ve oluşturma işlemlerini yapamamaktadır. Sadece server mode switchten gelen veriler bulunmaktadır.

VTP Transparent Mode : Vlan silme ve oluşturma işlemlerini yapabilmektedir. Falat Client ve Server mode’daki switchler gibi veri gönderip, almaz. Bağımsız olarak çalışmaktadır.

Örnek vericek olursak eğer öncelikle bu işlemi yaparken bir domain adı ve parola belirliyoruz. Belirlemiş olduğumuz domain adı ve parola işlem yapacağımız tüm switchlerde aynı olmalıdır.

  • SW1 : Server Mode
  • SW2 : Client Mode
  • SW3 : Transparent Mode

Yukarıdaki gibi 3 adet switchimizin olduğunu ve aşağıdaki gibi birbirine bağlı olduğunu düşünelim.

SW1’deki yapılandırmamızı yapalım.

SW1(config)#vtp mode server

SW1(config)#vtp domain test

SW1(config)#vtp password 123456

SW2’deki yapılandırmamızı yapalım.

SW1(config)#vtp mode client

SW1(config)#vtp domain test

SW1(config)#vtp password 123456

SW3’deki yapılandırmamızı yapalım.

SW1(config)#vtp mode transparent

SW1(config)#vtp domain test

SW1(config)#vtp password 123456

VTP server, client ve transparent mode çalışacak switchlerimizi belirledik. Şimdi aradaki farkı ve yapılması gerekenleri yazalım.

Öncelikle bu işlemi yaptıktan sonra SW1’de yapılacak vlan oluşturma ve silme işleminde bu işlemlerin aynısı sadece client mode’da çalışan SW2 etkilenecektir. Transparent mode’da çalışmakta olan SW3 bundan etkilenmeyecektir.

Eğer SW2 yani client mode’da çalışan switch’te vlan oluşturmanız gerekti, ne yapmamız gerekiyor. Client mode’da çalışan SW2’de vlan oluşturmak istediğinizde size uyarı mesajı verecektır. Client mode’da çalışan switch vlan oluşturup silemez. Bu yüzden switch’i transparent mode’da çalıştırmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki komut ile VTP durumuna,

SW1#show vtp status

Aşağıdaki komut ile VTP parolasına bakabilirsiniz.

SW1#show vtp password

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar