SD-WAN Nedir?

Paylaş

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking – Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı) wan bağlantılarına uygulanan SDN teknolojisinin özel bir uygulamasıdır. Geniş ağları daha akıllı hale getirmek için ve şube ofis veya verimerkezleri de dahil olmak üzere birçok işletme ve ağı coğrafi mesafeler üzerinden birbirine bağlamaktadır. SD-WAN dört bileşene dayanmaktadır;

  • Kenar Bağlantısı Soyutlama
  • WAN Sanallaştırma
  • Politika Odaklı, Merkezi Yönetim
  • Elastik Trafik Yönetimi

SD-WAN Çalışma Mantığı Nedir?

SD-WAN, birçok WAN bağlantısını desteklemektedir. Örnek verecek olursak, XDSL, fiber, MPSL bunlardan birkaç tanesidir. SD-WAN saymış olduğumuz bu birkaç WAN bağlatınlarından, kullanıcıları bulutta bulunan bir uygulamaya bağlar. Bu uygulamaya giden en iyi ve performanslı yolu hesaplar. Sonrasında ise trafiği uygun olan WAN bacağına yönlendirir.

SD-WAN Mimari Türleri Nelerdir?

SD-WAN mimari türü üç tanedir.

  • Kuruluş Özellikli SD-WAN
  • Bulut Özellikli SD-WAN
  • Bulut Özellikli Artı Omurga SD-WAN

Açıklamak gerekirse ;

Kuruluş Özellikli SD-WAN : İşlevsellik elde etmek amacıyla bir cihaz içermektedir. Küçük işletmeler için uygun maliyetli çözümler sunmaktadır.

Bulut Özellikli SD-WAN : Bulut, ağ geçidine bağlanan bir SD-WAN kutusu bulunmaktadır. Şirketler önceden hazırlanmış mimarinin avantajlarından yararlanır. Güvenlik ve performans yüksektir.

Bulut Özellikli Artı Omurga SD-WAN : SD-WAN omurga üzerinden çalıştırıldığında servis başka bir boyuta taşınmaktadır. Şirket ofislerinde SD-WAN kutusu yer alır. Bu ofislerden internete bağlanmak yerine ISP’nin ofislere en yakın POP noktası üzerinden internete bağlantı sağlarlar.

SD-WAN Bağlantısının Faydası Nedir?

SD-WAN, küçük maliyetler ile büyük bant genişliği sağlamaktadır. Maliyetleri azalttığından işletme giderleride otomatikman azalmaktadır. En büyük avantajı ise tek bir kontrol cihazından yönetiminin sağlanabilmesidir. SD-WAN dağıtımları için ağ uzmanlarının uzak konumlara gitmesine de gerek kalmamaktadır. Bu yüzden yönetimi kolay olmasıyla beraber ofis ortamından tüm işlet yürütülebilmektedir.

Devamını Oku

Son Paylaşılanlar